top of page
Zoeken

Ontdek hoe kalk je tuinbodem kan verbeteren

Bijgewerkt op: 4 jun. 2023

Een goede bodemkwaliteit is essentieel voor gezonde en mooie planten. Het is belangrijk om regelmatig de pH-waarde van je grond te controleren, omdat een te zure bodem de groei van planten kan belemmeren. Kalk is een natuurlijke en effectieve manier om de pH-waarde van de grond te verhogen en zo de groei van je planten te bevorderen. In deze blogpost lees je alles wat je moet weten over het verbeteren van je grond met kalk.


Wat is kalk?

Hoopje kalk op een zwarte ondergrond

Kalk is een natuurlijk mineraal dat bestaat uit calciumcarbonaat. Het wordt gewonnen uit steengroeven en kan worden vermalen tot poeder. Dit poeder kan worden toegepast op de grond om de pH-waarde te verhogen en zo de grond te verbeteren.
Waarom is kalk nodig?

Een te zure grond kan de groei van planten belemmeren. De meeste planten groeien het best in een grond met een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0. Een pH-waarde lager dan 6,0 duidt op een te zure bodem. Dit kan leiden tot een tekort aan voedingsstoffen en mineralen in de bodem, wat weer kan leiden tot verzwakte planten en een verminderde opbrengst van gewassen. Kalk kan de pH-waarde van de grond verhogen en zo de groei van planten bevorderen.


Hoeveel kalk heb je nodig?

Prachtig groen gras

De hoeveelheid kalk die je nodig hebt, hangt af van de pH-waarde van je grond en de soort kalk die je gebruikt. Over het algemeen geldt dat je ongeveer 1 tot 2 kg kalk per 10 vierkante meter nodig hebt om de pH-waarde met 1 punt te verhogen. Het is echter belangrijk om de pH-waarde van je grond te meten voordat je kalk toepast, zodat je de juiste hoeveelheid kunt bepalen.


Wanneer kalk toepassen?

Het is het beste om kalk toe te passen in het najaar of het vroege voorjaar. Dit geeft de kalk de tijd om te reageren met de grond voordat het groeiseizoen begint. Het is ook belangrijk om de grond vooraf te bewerken, zodat de kalk goed kan worden gemengd met de bodem.


Welke kalk gebruiken?

Er zijn verschillende soorten kalk beschikbaar, waaronder dolomietkalk en calciumcarbonaatkalk. Dolomietkalk bevat naast calciumcarbonaat ook magnesiumcarbonaat en is daarom geschikt voor gronden met een magnesiumtekort. Calciumcarbonaatkalk is geschikt voor gronden met een tekort aan calcium. Het is belangrijk om de juiste soort kalk te kiezen, afhankelijk van de pH-waarde van je grond en eventuele tekorten aan voedingsstoffen.


Kom langs in onze winkel. Wij helpen u graag verder met het kiezen van de juiste soort kalk. Bloemen- en tuincentrum Sampermans is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9u tot 18u. Op zon- en feestdagen zijn we open van 9u-17u.

72 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page